Funda

maandag 24 oktober 2022

Funda

Funda is de grootste huizensite van Nederland. Het is dé plek voor woningzoekenden om een passend huis te vinden en voor huiseigenaren om snel hun woning te verkopen. Wat funda precies is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn lees je op deze pagina.

Wat is funda?

Funda is een website waar voornamelijk koopwoningen in Nederland worden aangeboden. Er zijn ook andere diensten zoals zakelijk verhuur en recreatiewoningen maar koopwoningen in Nederland vormen het grootste deel van het aanbod. Iedere bezoeker heeft direct toegang tot het aanbod, voor specifieke opties zoals de funda Waardecheck moet je eerst een account aanmaken of inloggen via een bestaand Google account.

Funda heeft gemiddeld 5 miljoen bezoekers per maand. Daarnaast wordt informatie van deze huizensite ook elders gepubliceerd zoals op Facebook en Instagram. De meest opvallende, inspirerende of grappige huizen worden veelvuldig verspreid via diverse social media accounts.

Kan iedereen een huis verkopen op funda?

Alleen erkende makelaars mogen huizen publiceren op funda. Dit zijn verkoopmakelaars die onderdeel uitmaken van NVM, VBO of VastgoedPro. Funda is oorspronkelijk een initiatief van NVM maar later zouden ook andere makelaars toegang krijgen tot het platform. Onafhankelijke makelaars kunnen geen huizen publiceren, particuliere huiseigenaren moeten altijd via een erkende makelaar de woning op de site laten plaatsen. Daarmee is er een drempel om huizen te verkopen op funda.

Is een huis aanbieden op funda gratis?

Als je een huis wilt publiceren dan moet een makelaar dit voor je doen. De plaatsing zal deel uitmaken van een pakket aan diensten dat de makelaar voor je uitvoert. Er zijn makelaars die slechts een minimale service bieden, een waardebepaling op locatie is wel een verplichting om ervoor te zorgen dat de publicaties overeenstemmen met de werkelijke situatie. Het kan ook deel uitmaken van een groter pakket aan diensten.

Naast de makelaarskosten zijn er twee manieren om je huis aan te bieden op deze huizensite. Met funda Basis heb je recht op een standaard vermelding met foto’s, omschrijvingen, kenmerken en een brochure. Als je kiest voor funda Compleet dan komt er nog een plattegrond bij, 360 graden foto’s, video en een 3D tour. Met funda Compleet maak je meer kans om gezien te worden, er zijn dan wel hogere kosten aan verbonden. Deze kosten worden via de makelaar doorberekend aan de klant. Er zijn ook nog extra mogelijkheden om jouw huis beter op te laten vallen zoals Blikvanger, Toppositie en Woning in beeld.

Zijn huizen op funda duurder?

Uit onderzoek is gebleken dat huizen op funda gemiddeld 2,8 procent meer opleveren dan vergelijkbare huizen die niet op funda gepubliceerd worden. Als de woning via funda Compleet wordt aangeboden dan stijgt dit percentage tot 3,3 procent. Dit betekent dus dat funda voor de verkopende partij interessant kan zijn, uiteraard moet je de kosten voor gebruik van het platform van de winst aftrekken. Je zou ook kunnen stellen dat een huis voor kopers juist wat duurder is dan bij kopen via andere kanalen. Het is wel zo dat veel huizen exclusief via funda te koop zijn.

Hoe kun je reageren op een huis?

Als je een woning hebt gevonden die perfect aansluit op jouw wensen dan kun je contact opnemen met de makelaar die het object heeft gepubliceerd. De contactmogelijkheden kunnen verschillen zoals mail of telefoon maar je neemt dus niet direct contact op met de eigenaar van de woning. Als je reeds samenwerkt met een aankoopmakelaar dan kan die contact opnemen en verdere afspraken maken. Als koper hoef je niet te betalen om gebruik te maken van het funda platform. Het is wel noodzakelijk om voor sommige diensten in te loggen zoals de funda Waardecheck.

Wat is de funda Waardecheck?

Heb je een huis en wil je weten wat de waarde is? Dan kun je de funda Waardecheck uitvoeren. Dit is een geautomatiseerde berekening op basis van diverse criteria zoals locatie, bouwjaar en oppervlakte. Je moet hiervoor eerst inloggen en het betreft een waardebepaling op basis van gemiddelde waarden. Als je een beter beeld wilt hebben van de marktwaarde dan kun je beter contact leggen met een lokale verkoopmakelaar die gratis en vrijblijvend een waardebepaling aan huis voor je zal verzorgen. Als je op zoek bent naar een taxatie rapport dan kun je terecht bij een taxateur.

Heb je funda nodig om een huis te verkopen?

Je hoeft geen gebruik te maken van funda om je huis te verkopen, het is wel de grootste ‘etalage’ voor huizen in Nederland. Als je via Facebook of een bord “Te Koop” in de tuin je woning kunt verkopen dan is mag dit natuurlijk ook. In het begin van funda was een restrictie dat alleen makelaars van NVM welkom waren, later zouden makelaars van VBO en VastgoedPro ook toegelaten worden tot het platform. Eerst kregen NVM makelaars echter een betere positie toebedeeld wat tot kritiek zou leiden. Dit is niet langer het geval, makelaars die aangesloten zijn bij een andere belangenvereniging moeten wel een hoger tarief betalen. Daarnaast kan een huis middels extra promotie beter zichtbaar worden gemaakt, er is dus geen sprake van een gelijk speelveld.

Als je zelf een huis wilt verkopen of met een makelaar in zee gaat die geen lid is van een belangenorganisatie dan heb je geen toegang tot deze huizensite als aanbieder. Er zijn wel andere huizensites waar je terecht kunt om je huis aan te bieden. Met name in de periode 2021 - 2022 was er zoveel vraag en zo weinig aanbod dat vrijwel iedere woning voor een veel hoger bedrag werd verkocht dan de feitelijke taxatiewaarde. Bezichtigingen waren enkele jaren niet mogelijk vanwege Corona maar dit was ook niet meer nodig. Deze situatie is nu flink afgekoeld en huiseigenaren moeten meer moeite verrichten om hun woning voor een goede prijs te verkopen.

Als je niet zeker weet of een huis verkopen via funda voor jou de beste manier is dan kun je eerst een gratis waardebepaling aanvragen bij een verkoopmakelaar in de buurt. Die kan berekenen wat jouw huis waard is, wat de vraag is vanuit de markt en welke kanalen het meest geschikt zijn om jouw huis te verkopen.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Gratis

Gratis waardebepaling

Wil je weten wat jouw huis waard is? Klik hier voor een gratis waardebepaling

Lees meer
Gratis

Gratis waardebepaling

Wil je weten wat jouw huis waard is? Klik hier voor een gratis waardebepaling

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling