Verkoopprijs huis opvragen

dinsdag 27 juli 2021

Een veelgestelde vraag van zowel huizenbezitters als huiseigenaren is: “Waar kan ik de waarde van een huis opvragen?” Gratis natuurlijk, want op internet kun je toch alle informatie gratis vinden? Je kunt inderdaad gratis de waarde van een huis opvragen om zo bijvoorbeeld de vraagprijs te bepalen. Maar is goedkoop in dit geval duurkoop, of kun je beter wat meer besteden voor betrouwbare informatie? Wat de mogelijkheden zijn en hoe je gratis of goedkoop betrouwbare informatie opvraagt over iedere woning in Nederland leggen we op deze pagina uit. Ook als het niet je eigen woning betreft.

 

Waarde huis opvragen gratis

Gratis informatie bestaat niet, er is altijd iemand die ervoor betaalt of in geïnvesteerd heeft. Hier zijn twee manieren waardoor websites gratis de waarde of verkoopprijs van een huis kunnen verstrekken:

1. Gratis woningwaarde opvragen als reclame

Er zijn diverse internetmakelaars waar je gratis een waardebepaling kunt laten maken. Dan worden er verschillende bronnen geraadpleegd om de verkoopprijs van een woning te bepalen. Er gaat niets boven de expertise van een goede makelaar, toch kun je met een gratis waardebepaling via een slim algoritme een redelijk goed beeld krijgen van de prijs.

 Hoe kunnen deze makelaars gratis informatie verstrekken aan alle gebruikers? Ten eerste omdat er best veel informatie gratis beschikbaar is op het internet. Door informatie uit enkele databanken naast elkaar te leggen en een automatische berekening te maken is de makelaar eigenlijk al klaar. Er zijn makelaars die zelf nog wat informatie controleren maar het meeste werk wordt door software uitgevoerd.

 Je zult meestal niet direct de woningwaarde of prijsindicatie op het scherm zien verschijnen. Daarvoor moet je inloggen of je contactgegevens invullen. Je zult dan telefonisch of per mail een aanbod krijgen van de aanbieder, bijvoorbeeld een makelaarskantoor. Dit hoeft geen bezwaar te zijn, de aanbieder is gewoon op zoek naar klanten en de bezoekers kunnen blijkbaar wel wat hulp gebruiken.

 Zo kun je bijvoorbeeld via funda.nl een gratis waardecheck uitvoeren. Je hebt hiervoor een login nodig, waar je overigens niet voor hoeft te betalen maar waarmee je uiteraard wel informatie prijsgeeft. Maar kun je ook op een andere wijze de verkoopprijs van je huis opvragen?

 

2. Gratis huizenprijzen opvragen waar je zelf voor betaald hebt

 Je kent vast het Kadaster wel. Dit is een openbaar register waar alles over onroerende zaken wordt bijgehouden. Een deel van deze informatie kun je direct op de website van het Kadaster inzien, voor een deel moet je betalen. Als je bijvoorbeeld precies wilt weten waar de erfscheiding van een perceel zich bevindt dan kun je hier terecht. Er zijn ook een aantal gratis diensten waaronder het berekenen van de woningwaarde.

 Een gratis dienst op de website van het Kadaster is woningwaarde berekenen. Door de datum van koop of verkoop in te voeren met het kwartaal tot wanneer je het prijsverloop wilt zien kun je de ontwikkeling van de huizenprijs zien. Deze online rekentool is gratis en zonder inloggen te gebruiken. De verstrekte informatie gaat niet in detail en levert waarschijnlijk niet alle informatie waar je naar op zoek bent maar het helpt je wel op weg.

 Er zijn websites die tegen betaling dezelfde informatie aanbieden maar dan duurder. Daarbij wordt aangegeven dat er extra informatie wordt toegevoegd of aanvullende diensten worden verleend die de prijs moeten rechtvaardigen. Of dit het geval is mag je als woningeigenaar of woningzoekende zelf bepalen. Het kan in ieder geval geen kwaad om te controleren welke informatie je op de website van het Kadaster kunt vinden en wat daar de kosten zijn per product.

Vraagprijs geschiedenis huis

 De twee voornaamste gratis bronnen van informatie over huizenprijzen en woningwaarde zijn het Kadaster en de Rijksoverheid. In het vorige deel van deze pagina hebben we vooral gekeken naar de huidige waarde van een woning om zo de verkoopprijs van een huis te bepalen. Maar kun je ook gratis de waarde in het verleden bepalen? Ja, dat kan!

Wat is het WOZ waardeloket?

 Niet alleen het Kadaster biedt informatie die betaald wordt uit de staatskas, we hebben uiteraard ook nog de Rijksoverheid zelf. Daar vind je de website van het WOZ waardeloket. Op deze pagina kun je op basis van adres de WOZ-waarde opvragen van niet alleen het meest recente jaar maar ook van voorgaande jaren. Deze waarde wordt ieder jaar door de gemeenten vastgesteld voor alle gebouwen in de gemeente. Je ziet naast adres en WOZ-waarde ook het bouwjaar, gebruiksdoel en totale oppervlakte. Deze informatie is gratis in te zien.

 Nou is de vraagprijs geschiedenis van een huis niet hetzelfde als een overzicht van WOZ-waarden in de loop der jaren. Het biedt wel een zekere houvast en richtbedrag. Met name een zichtbare trend in de stijging of wellicht daling kan nieuwe inzichten bieden bij het bepalen van een vraagprijs, of je kunt grenzen stellen tijdens het bieden.

Is gratis informatie betrouwbaar?

 Voorheen kon de data uit het Kadaster alleen geraadpleegd worden door vastgoed professionals, tegenwoordig mag iedereen in het WOZ waardeloket neuzen, informatie opvragen in de Kadaster of naar de BAG-viewer gaan die ook deel uitmaakt van het Kadaster. Dit soort informatie is objectief van aard en komt direct van de bron. Andere dienstverleners maken ook gebruik van deze informatie met het voornaamste verschil dat ze deze ruwe data in context kunnen plaatsen.

 De WOZ-waarde loopt zeker een jaar achter omdat gemeenten na afronding van een jaar weer een nieuwe berekening maken. Als huizenprijzen snel stijgen zal er dus zeker nog een bedrag bovenop komen. Daarnaast kunnen er werkzaamheden zoals groot onderhoud of renovatie hebben plaatsgevonden of er is een stuk aangebouwd wat van invloed zal zijn op de werkelijke verkoopprijs. Het komt ook voor dat er sprake is van achterstallig onderhoud waarmee de werkelijke prijs van een woning onder de WOZ-waarde ligt. In dat geval is het voor de eigenaar verstandig om een herberekening aan te vragen want je betaalt in dit geval ook meer gemeentelijke belastingen.

Kun je een gratis taxatie laten uitvoeren?

 De WOZ-waarde is gratis op te vragen, waardebepalingen worden via diverse kanalen ook gratis aangeboden maar voor een taxatie zul je altijd moeten betalen. Bij aanvraag van een hypotheek is het vrij standaard dat je een geverifieerd taxatierapport moet overleggen. Een taxateur rekent hier een bedrag voor, gratis taxaties bestaan niet. Deze tarieven zijn overigens niet aan banden gelegd dus prijzen van taxateurs met elkaar vergelijken is zeker aan te bevelen.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Verschil

Verschil taxatiewaarde en verkoopwaarde

Verschil taxatiewaarde en verkoopwaarde

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling