Breng meer groen op je terras met een grote plantenbak

dinsdag 22 oktober 2024

Wil je jouw terras een groene en stijlvolle uitstraling geven? Overweeg dan eens om een extra grote plantenbak toe te voegen. Zo’n XL plantenbak is niet alleen een blikvanger, maar biedt ook de mogelijkheid om met minder planten in je tuin toch een groen effect te creëren.

In dit artikel lees je hoe je een mooi statement maakt en hoe je de grote plantenbak het beste kunt vullen.

Statement met een grote plantenbak

Grote plantenbakken trekken meteen de aandacht op een terras. Of je nou kies voor een neutrale kleur of een opvallend materiaal: door het formaat geeft het hoe dan ook meer karakter aan je buitenruimte.

Het is mooi om de stijl aan te passen op de rest van je terras. Hou je bijvoorbeeld van de luchtige Ibiza sfeer? Dan is een grote witte pot een mooie keuze. Wil je juist dat de plantenbak aansluit op je stoere terras en interieur?

Kies dan voor een zwarte variant of kijk naar de mogelijkheden van robuust cortenstaal. Het is slim om van tevoren inspiratie op te doen voordat je een keuze maakt.

Vorm van je nieuwe plantenbak

Ook de vorm van de plantenbak bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van je terras. Strakke rechthoekige bakken zijn bijvoorbeeld perfect voor een moderne look.

Ronde en organische vormen zorgen juist voor een zachtere sfeer en passen bij een natuurlijke tuin. Kies een vorm die goed past bij de omgeving óf creëer juist een verrassend contrast. Een ronde pot kan een strakke tuin namelijk ook net die romantische touch geven die het nodig had.

Grote plantenbak vullen

Bij het vullen van een grote plantenbak moet je niet alleen potgrond gebruiken. Dit maakt de bak namelijk heel zwaar en zorgt bovendien voor onvoldoende drainage.

Begin liever met een laag hydrokorrels op de bodem voor een goede waterafvoer. Vervolgens vul je de plantenbak met een geschikte potgrond met voldoende voedingsstoffen.

Je kunt één grote plant in de bak zetten, maar ook een aantal kleinere plantjes met elkaar combineren. Het grote voordeel is dat het niet zal overwoekeren zoals in de volle grond.

Combineer een boompje daarom eens met siergras of bodembedekkers voor een speels effect. Bij een pot in XL formaat kun je ook gerust planten over de rand laten hangen voor een nonchalante uitstraling.

Extra aandachtspunten

Om te voorkomen dat water zich ophoopt in de plantenbak, zijn afwateringsgaten essentieel. Let er wel op dat deze gaten niet verstopt raken – ook daar kunnen de hydrokorrels op de bodem bij helpen.

Daarnaast kunnen wieltjes goed van pas komen. Door het formaat en gewicht is zo’n bak anders lastig te verplaatsen.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Creëer

Creëer een gezellig thuis met tapijttegels: Tips voor een stijlvolle makeover

Creëer een gezellig thuis met tapijttegels: Tips voor een stijlvolle makeover

Lees meer
Zo

Zo vind je de perfecte dakdekker voor jouw project

Het kiezen van de juiste dakdekker voor jouw project is een belangrijke stap. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat je dak goed afgewerkt is. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling