Hoe oud is mijn huis?

dinsdag 27 juli 2021

Wijsheid komt met de jaren, slijtage trouwens ook. Weet jij hoe oud je eigen huis is? Of wil je misschien dieper duiken in de geschiedenis van je woning en meer te weten komen over de vorige eigenaren. Ook kan het nuttig zijn om erachter te komen welke rechten en plichten op een huis rusten die je als koper overneemt. Hoe je het bouwjaar van ieder huis kunt opvragen en hoe je meer te weten komt over de geschiedenis van ieder huis in Nederland lees je op deze pagina.

Wat is het bouwjaar van mijn huis?

Een ouder huis is niet per definitie een huis van mindere kwaliteit, het is wel goed om te weten wanneer je huis gebouwd is. Huizen uit de jaren vijftig zijn heel anders gebouwd dan huizen uit de jaren zeventig. Misschien woon je in een huis uit de negentiende eeuw, dan zijn er wellicht zaken rondom eigenaarschap en mogelijkheden waar je geen weet van hebt.

Bouwjaar huis zoeken

De snelste manier om het bouwjaar van ieder huis of gebouw in Nederland op te zoeken is het BAG register van het Kadaster. Hier vind je naast het bouwjaar ook de oppervlakte, locatie en functie van het pand. Deze viewer is helemaal gratis te gebruiken, je kunt zoeken op adres en filters kiezen. Er is een interactieve kaart aanwezig wat het zoeken eenvoudiger maakt, je ziet zo ook het gebouw in context met de omgeving.

Geschiedenis van je woning

De openbare registers van huizen in Nederland werden geopend op 1 april 1838. Dit betekent dat er dus veel informatie op te zoeken valt, ook voor de wat oudere woningen. Niet in alle gemeenten is de geschiedenis van woningen tot 1838 terug te zoeken. Zo zijn er in de loop der tijd archieven verloren gegaan vanwege uiteenlopende redenen. Als je een reis terug in de tijd wilt maken kun je terecht bij het Kadaster, er zijn wel kosten verbonden aan een bepaling in akte opvragen. Daarnaast is er ook nog onderzoek op naam, ook hier zijn kosten aan verbonden. Wil je vroegere eigenaren opvragen? Ook hier is een product voor op de website van het Kadaster. Wat kun je verwachten bij ieder product?

Bepaling in akte

Bij deze dienst kun je zelf bepalen uit welke periode je informatie wilt opvragen tot aan 1838. Een langere periode betekent ook een hoger tarief. Zo kun je terug gaan tot 1989, 1950 of helemaal naar 1838. Je krijgt dan informatie waaronder:

  • Kettingbeding
  • Ontbindende voorwaarden
  • Opschortende voorwaarden
  • Mandeligheden
  • Bepalingen over buurwegen
  • Bepaalde verplichtingen

Deze informatie wordt voor je opgezocht in de openbare registers. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten of een huis meerdere eigenaren heeft. Er kunnen ook afspraken gemaakt zijn die overgedragen kunnen worden aan de volgende koper. Deze informatie zal binnen twee werkdagen worden toegezonden.

Onderzoek van objecten en rechten

Dit onderzoek gaat helaas niet terug tot 1838 maar tot 1989. Je kunt hier de rechten of objecten opvragen die iemand of een bedrijf heeft gehad. Dit kan nuttig zijn voor een belastingaangifte, een rechtszaak of onteigening. Je zult hier een opsomming ontvangen van alle objecten en rechten die een persoon of bedrijf in het verleden heeft gehad. Je kunt zelf een periode aangeven tot uiterlijk 1989. Ook als blijkt dat er geen objecten of rechten op naam staan zal het standaard tarief betaald moeten worden.

Je krijgt bij dit product bijvoorbeeld de kadastrale aanduiding van een object en de beschrijving van het soort recht. Je ziet echter niet wie de eigenaar was in een specifieke periode of de situatie voor 1989. Het resultaat zal binnen twee werkdagen binnen zijn.

Vroegere eigenaren

Als je op zoek bent naar de vroegere eigenaren van een perceel dan kun je deze dienst bestellen. De eigenaar staat vermeld in de verkrijgingsakte of de titel van aankomst. Dit kan zowel particuliere als zakelijke eigenaren betreffen. Wanneer het om een zakelijke eigenaar gaat dan kan dit een BV, NV of stichting zijn. Naast een overzicht van alle eigenaren in een bepaalde periode ontvang je het opgave van deel en nummer van de akte of akten waaruit blijkt wie de eigenaren waren.

Je kunt kiezen uit de periode tot 1989, 1959 of 1838, het is ook mogelijk om zelf een periode te kiezen. De kosten zijn afhankelijk van de periode die je kiest. Ook deze informatie zul je binnen twee werkdagen ontvangen.

Hoewel deze informatie met 73,50 of hoger niet bepaald goedkoop is kan het wel waardevolle informatie verschaffen over het eigenaarschap en de geschiedenis van je woning. Mensen die uit interesse graag de historie van hun woonomgeving willen uitzoeken kunnen zo een korte route nemen naar alle informatie die in de openbare registers te vinden is.

Waarom is het bouwjaar van belang?

Er zijn verschillende redenen om het bouwjaar te achterhalen. Als je kijkt naar huizen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd dan zie je behoorlijke verschillen in bouwstijl en kwaliteit. Zo werden er in de jaren 50 veel huizen gebouwd waarbij niet altijd even goed rekening werd gehouden met de bouwkwaliteit. In de jaren 70 nam de kwaliteit toe en na invoering van het Bouwbesluit aan het begin van de jaren 90 zou er ook veel meer aandacht komen voor isolatie en duurzaamheid. Iedere periode kent unieke kenmerken die van belang kunnen zijn als je bijvoorbeeld gaat renoveren.

Welke andere factoren spelen een rol?

Woon je in een woning die voor de jaren 60 is gebouwd? Dan bestaat er een kans dat er lood in de leidingen is gebruikt wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Daarnaast is er uiteraard ook de mogelijke aanwezigheid van asbest in de woning die in oudere woningen nog vaak aanwezig is.

Daarnaast kunnen er ook rechten en plichten overgedragen zijn waar de huidige eigenaar niet altijd weet van heeft. Als er dan een sanctie wordt opgelegd of als je in een juridisch conflict verzeild raakt dan wil je de feiten boven tafel krijgen. Zo kun je veel informatie tot 1838 opvragen, daarbij is het mogelijk dat jouw gemeente niet over alle data beschikt. Informatie opvragen is niet goedkoop maar het kan je wel veel kopzorgen besparen.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling