dinsdag 27 juli 2021
Koopwoningen zijn in 20 jaar niet zoveel in waarde gestegen. Een huis kopen zonder overbieden lijkt onmogelijk, bij een huis verkopen zullen kandidaten alles uit de kast halen om jouw goudmijntje over te nemen. Als je geld wilt besparen of juist een slaatje wilt slaan uit de overspannen woningmarkt dan heb je informatie nodig. Harde cijfers die je kunt interpreteren en analyseren om zo conclusies te trekken. Aan analisten die voorspellingen doen hebben we niet veel, dat blijkt keer op keer. Maar waar haal je betrouwbare cijfers vandaan over huizenprijzen per gemeente of postcode? Begin jouw zoektocht via het CBS of beter nog; door eerst deze pagina te lezen over het Centraal Bureau voor de Statistiek.
CBS is de afkorting voor Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze organisatie verzamelt allerlei informatie over de Nederlandse samenleving. Met deze data wordt statistische informatie gegenereerd over allerlei thema’s op maatschappelijk en economisch gebied. Op dit moment is de huizenmarkt een ‘hot item’ gezien de ongehoorde prijsstijgingen.
Het CBS werd opgericht in 1892, aan het einde van de negentiende eeuw dus. Destijds werd deze commissie in het leven geroepen om de overheid te adviseren en om statistieken samen te stellen. De oorspronkelijke naam voor het CBS was Centrale Commissie voor de statistiek (CCS). De capaciteit bleek onvoldoende waarop het CBS zou volgen in 1899. In 2003 zou er een wet van kracht worden waarmee de organisatie een onafhankelijke positie kon innemen ten opzichte van de regering en andere overheidsinstellingen. Sinds 2014 functioneert het Centraal Bureau voor de Statistiek als zelfstandig bestuursorgaan, het valt daarmee niet onder het gezag van een ministerie. De minister van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de wetgeving, het budget en de voorwaarden die gesteld worden. De kosten worden gefinancierd vanuit het Rijk, daarnaast levert het CBS ook betaalde diensten voor andere organisaties.
We betalen dus allemaal mee aan de informatie die het CBS verzamelt, maar wat kunnen we met deze informatie?
Het zal geen verrassing voor je zijn dat huizen momenteel erg duur zijn. Het CBS brengt deze cijfers in kaart om zo objectieve conclusies te trekken. Als we bijvoorbeeld kijken naar het dal van de huizenprijzen in 2013 zien we acht jaar later een een gemiddelde stijging van ruim 60 procent. Er werd voorspeld dat huizenprijzen wellicht zouden kelderen vanwege de Corona pandemie maar dit bleek niet te kloppen. Een jaar eerder in 2019 was er wel een dip te zien in de stijging en in 2020 zouden de huizenprijzen in schrikbarend tempo toenemen. Uiteraard zijn er verschillen per gemeente en postcode maar over de gehele lijn zijn huizenprijzen enorm gestegen. Wat betekent dit voor de toekomst? Dat kan het CBS je niet vertellen, dat er een opgaande trend is mag duidelijk zijn.
De cijfers voor 2020 zijn binnen en verwerkt. Zo kunnen we naar de CBS huizenprijzen per gemeente kijken om te zien hoe de woningmarkt zich ontwikkelt. 2020 was in veel opzichten een bijzonder jaar, niet in de laatste plaats door de Corona pandemie. De gevolgen hiervan zijn groot en onvoorspelbaar. Zo kon er minder gebouwd worden, daarnaast is de productie van bouwmaterialen ook sterk vertraagd wat gevolgen zal hebben voor de komende jaren. Zo kunnen de ambities om veel nieuwe woningen te bouwen voor 2030 in het water vallen. Niet omdat er geen geld is, maar omdat er gewoonweg geen materialen zijn om mee te bouwen.
Maar even terug naar de huizenprijzen per gemeente volgens het CBS. In 2020 steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning naar 334.000 euro. Bloemendaal was koploper met een gemiddelde verkoopprijs van maar liefst 863.000 euro. Dat is van oudsher een dure gemeente met veel grote huizen dus dat mag geen verrassing zijn. Met slechts 164.000 euro als gemiddelde verkoopprijs is Pekela officieel de goedkoopste gemeente om een huis te kopen. Dat is ongeveer de helft van het landelijk gemiddelde.
In 342 van de 355 gemeenten is de gemiddelde woningprijs in 2020 gestegen. In kleine gemeenten met relatief weinig verkochte huizen kan één heel dure of juist heel goedkope woning het gemiddelde uiteraard sterk beïnvloeden maar de trend mag duidelijk zijn. 7 van de duurste gemeenten in Nederland bevinden zich in Noord-Holland terwijl 6 van de 10 goedkoopste gemeenten zich in Groningen bevinden. Als je dus goedkoop een huis wilt kopen en locatie is van minder belang dan kun je het beste in Groningen zoeken. Pekela is dus de goedkoopste gemeente met Delfzijl als tweede. In 2019 was Delfzijl de goedkoopste gemeente van Nederland om een huis te kopen.
CBS is niet de enige organisatie die je inzicht kan verschaffen wat betreft de woningmarkt. Als je de huizenprijzen per postcode wilt opvragen dan kun terecht bij het Kadaster, nog een organisatie die veel informatie verzamelt over woningen in Nederland. Zo kun je koopsominformatie opvragen via de webshop van het Kadaster. Niet alleen voor een specifiek perceel maar ook op postcode niveau. Voor € 2,95 kun je een document downloaden met woningen in een postcodegebied die verkocht zijn in een bepaalde periode met de verkoopprijs. Je ontvangt dan per woning het huisnummer, de datum van verkoop, koopsom en de oppervlakte van het perceel met uitzondering van appartementen.
Waarom zou je huizenprijzen per postcode opvragen? Bijvoorbeeld als je de WOZ-waarde wilt vergelijken met andere, soortgelijke woningen in de omgeving. Of als je een huis wilt kopen in de buurt en wilt weten wat ongeveer de prijzen zijn of het prijsverloop. Zo kun je een weloverwogen bod plaatsen op een woning.
De cijfers van het CBS en het Kadaster zijn objectieve, feitelijke cijfers waar je zelf je eigen conclusies uit kunt trekken. Ze kunnen trends aangeven maar voorspellingen zijn niet zomaar met zekerheid te maken. Zeker bij huizenprijzen zie je over de langere termijn stijgingen en dalingen, over het algemeen worden huizen wel steeds duurder. Toch zijn er ook zeker scenario’s waarbij de woningwaarde kan dalen. Bijvoorbeeld als er flink gebouwd kan worden of als de regering de wetgeving verandert omtrent hypotheken, belastingen en andere zaken. Iemand die een huis wil kopen zal naast de situatie op de woningmarkt uiteraard naar de persoonlijke situatie moeten kijken en een prognose moeten maken van het inkomen en plannen voor te toekomst. Daar kan het CBS je helaas niet mee helpen…
Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning
Start WaardecheckVul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar
Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen
Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning
Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?
Gratis waardebepaling