dinsdag 27 juli 2021
Taxatiewaarde, verkoopwaarde, WOZ-waarde of een waardebepaling door de makelaar of via een website: Er zijn veel opties maar wat is het verschil? Voor zowel kopers als verkopers kan het lastig zijn om te bepalen welk bedrag in jouw geval belangrijk is om te weten. De bedragen kunnen ook behoorlijk afwijken. Daarom behandelen we op deze pagina het verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Daarnaast bekijken we ook wat je kunt met de WOZ-waarde of een waardebepaling.
De taxatiewaarde is de objectieve waarde van een specifieke woning die door een onafhankelijk taxateur wordt vastgelegd. Een taxateur komt aan huis en zal ter plekke meten en controles uitvoeren om daarmee een officieel taxatierapport op te stellen. Dit rapport is bijvoorbeeld nodig om een hypotheek aan te vragen of een bestaande hypotheek over te sluiten. Zonder NWWI gevalideerd taxatierapport is het niet mogelijk om een hypotheeklening af te sluiten. Dit geldt ook voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van het Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Met deze optionele garantie is de geldverstrekker verzekerd dat de lening wordt afbetaald in het geval van financiële problemen bij hypotheeknemer.
Bij aanvraag van een hypothecaire lening mag je niet meer lenen dan 100% van de taxatiewaarde. Het is wel mogelijk om geplande werkzaamheden in de hypotheekaanvraag op te nemen. In sommige gevallen kan het voordeel bieden om een woning hoger te laten taxeren. Hoewel een taxateur aan strenge regels gebonden is blijkt uit de praktijk dat niet ieder taxatierapport hetzelfde resultaat oplevert. De tarieven voor een taxateur kunnen per aanbieder afwijken, dit geldt ook voor het type woning en oppervlakte.
De verkoopwaarde is het bedrag waarvoor een huis verkocht kan worden. De uiteindelijke prijs wordt doorgaans de verkoopsom genoemd. Het is van belang om de juiste verkoopwaarde te bepalen. Als dit bedrag te laag is dan bestaat de kans dat jouw woning onder de marktprijs wordt verkocht waarmee je geld misloopt. Als het bedrag juist te hoog wordt ingeschat dan komen er geen kopers op de woning af. Hoe langer een woning te koop staat hoe meer argwanend kopers worden.
De verkoopwaarde mag je als huiseigenaar zelf bepalen. Er zijn verschillende berekeningen mogelijk om tot de werkelijke waarde te geraken, het blijft toch een beetje natte vingerwerk. De taxatiewaarde hoeft niet de verkoopwaarde te zijn, het is wel mogelijk. Als deze bedragen te veel afwijken dan kan de koper in de problemen raken. De hypotheek wordt namelijk op basis van het taxatierapport bepaald, het bedrag daarboven moet uit eigen zak worden betaald.
Dan is er nog de WOZ-waarde, dit is een schatting van de woningwaarde die door de gemeente waar het pand staat gemaakt wordt. Daarbij wordt uitgegaan van diverse standaard meetpunten zoals de verkoopwaarde van huizen in de omgeving. Ieder jaar zal een huiseigenaar de meeste recente WOZ-waarde ontvangen. Deze waarde wordt gebruikt voor de Onroerende Zaak Belasting. Als dit bedrag sterk afwijkt van de werkelijke situatie kan er bezwaar worden ingediend. Als een woning bijvoorbeeld minder waard is dan betaal je teveel belasting.
Als laatste is er nog de waardebepaling. Die kan berekend worden op basis van de WOZ-waarde en verkoopprijzen van soortgelijke huizen in de buurt. Het is geen officiële berekening en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de uitkomst. Waardebepalingen kun je online laten uitvoeren via een computer algoritme, er zijn ook makelaars die een (gratis) waardebepaling kunnen uitvoeren aan huis. Naast de feitelijke informatie wordt er in dit geval ook rekening gehouden met de situatie op de markt en mogelijke pluspunten of minpunten van de specifieke woning.
Als je een hypotheek wilt aanvragen dan zul je een NWWI gevalideerd taxatierapport nodig hebben. Dit bedrag bepaalt hoeveel je kunt lenen. Toch kan een waardebepaling die door een makelaar aan huis is uitgevoerd meer overeenstemmen met de werkelijke verkoopwaarde. Dan wordt er namelijk niet alleen gekeken naar de objectieve waarde maar er zal ook rekening worden gehouden met de overwegingen van potentiële kopers. Denk aan de staat van onderhoud of een zwembad in de tuin die een kandidaat over de streep kan trekken.
Je kunt de WOZ-waarde online opzoeken via de Rijksoverheid. Er is ook een BAG-Viewer waarin je de woningwaarde per jaar kunt nakijken. De taxatiewaarde achterhalen kan alleen via de taxateur. Als je een hypotheek wilt aanvragen bij de koop van een huis dan moet je zelf een taxateur inschakelen, je kunt niet met een bestaand taxatierapport naar de bank stappen. Er zijn makelaar-taxateurs die beide diensten verlenen, je kunt ook zelf een onafhankelijke taxateur zoeken.
Een funda waardecheck is in feite een waardebepaling met een iets andere naam. Het betreft een gratis waardebepaling die je via de funda.nl website kunt uitvoeren. Je moet hiervoor wel inloggen of een account aanmaken. Je ziet dan binnen tien seconden een schatting van de woningwaarde. Het betreft een volledig geautomatiseerd systeem waarmee de funda waardecheck uiteraard niet zo nauwkeurig is dan een ‘warme’ opname door een specialist aan huis. Dit wordt ook duidelijk aangegeven op de website. Als je naar een andere hypotheek wilt overstappen of je huis wilt verkopen zul je nog steeds een officiële taxatie uit moeten laten voeren.
De funda waardecheck maakt gebruik van de WOZ-waarde en andere informatie zoals huizenprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Omdat de cijfers van de gemeente altijd een jaar achterlopen zal het resultaat niet geheel accuraat zijn. Het kan wel als ruggensteuntje dienen om de uiteindelijke verkoopprijs te bepalen. Bij de funda waardecheck worden je persoonlijke gegevens niet gedeeld tenzij je daar uitdrukkelijke toestemming voor verleent. Er zijn overigens ook andere huizensites waar je een dergelijke berekening kunt maken.
Kun je een huis kopen voor een hoger bedrag dan in het taxatierapport staat? Ja, dat is mogelijk mits je de rest van het bedrag zelf kunt betalen. Je kunt ook vrienden of familie laten bijspringen of een additionele lening aanvragen. Je loopt in dat geval wel meer risico’s. Een andere optie is te onderhandelen met de verkopende partij en aan te geven wat je maximale lening is. Als de verkoper meedenkt is het mogelijk om toch tot een oplossing te komen.
Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning
Start WaardecheckVul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar
Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen
Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning
Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?
Gratis waardebepaling