Zo kies je de juiste verlichting voor jouw tuin

donderdag 8 augustus 2024

Het kiezen van de juiste verlichting voor de tuin lijkt voor sommige mensen een onmogelijke opgave te zijn. Er zijn zo veel mogelijkheden en de techniek heeft in de afgelopen jaren bepaald niet stilgestaan.

Belangrijk is om eerst voor jezelf te bepalen welke delen van de tuin je in het licht wilt zetten. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met één specifieke gedeelte, dat je in het licht wilt zetten. Later kun je de verlichting dan desgewenst modulair uitbreiden.


Waterdicht

Het is wellicht een open deur, maar toch belangrijk om hier te benoemen: als je met elektriciteit in de tuin gaat werken, is het belangrijk dat alles goed waterdicht is. Maak dus uitsluitend gebruik van echte tuinverlichting en zorg ervoor dat de bedrading op veilige wijze is aangebracht.

Kortsluiting moet te allen tijde voorkomen worden. Verlichting voor in de tuin wordt vaak geclassificeerd op basis van de IP-waarde, die aanduidt hoe goed de betreffende apparatuur bestand is tegen vuil en vocht.
 

Diffuus of gebundeld licht

De volgende vraag is welk effect je precies met de verlichting wilt bereiken. Gaat het om het creëren van sfeer, dan kies je buitenverlichting met diffuus licht.

Dat wil zeggen dat de lichtbundel uitwaaiert over de ruimte en zich niet richt op één punt. Wil je juist iets uitlichten, dus letterlijk in de schijnwerpers zetten, dan is een lamp met gebundeld licht de juiste keuze.

Kelvinwaarde

De Kelvinwaarde van een lamp zegt iets over de kleur van de lichtstraal. Vaak kiezen mensen voor een lamp met een Kelvinwaarde rond de 2700. Je hebt dan wit licht met een warme tint, die over het algemeen als sfeervol wordt beschouwd.

Natuurlijk ben je zelf degene die bepaalt welke kleur het meest geschikt is. Het is echter wel aan te bevelen om alle lampen in je tuin dezelfde Kelvinwaarde te laten hebben. Zo voorkom je dat het totaalbeeld druk en rommelig wordt.

Bediening

Ook de bediening van de verlichting in je tuin verdient de nodige aandacht. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Het meest simpel is het aansluiten van de verlichting op een handbediende schakelaar.

Je kunt eventueel verschillende zones in je tuin op verschillende schakelaars aansluiten, zodat je ze onafhankelijk van elkaar kunt in- en uitschakelen. Andere opties zijn het gebruiken van een tijdklokschakelaar, een schemerschakelaar, een bewegingscensor of het gebruiken van slimme lampen, die je via je smartphone kunt bedienen.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Je

Je badkamer verbouwen op een budget manier: tips en tricks

Je badkamer verbouwen op een budget manier: tips en tricks

Lees meer
Tips

Tips voor het kiezen van een nieuwe bank voor thuis

Een bank is een centraal element in je huis waar je veel tijd op doorbrengt. Het is belangrijk om een bank te kiezen die zowel comfortabel als functioneel is en past bij de stijl van je interieur.

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling